Zespół jelita drażliwego

Definicja

Zespół jelita nadwrażliwego (zespół jelita wrażliwego, zespół jelita drażliwego, IBS) charakteryzuje się bólem i/lub dyskomfortem w jamie brzusznej, wzdęciem, zmiana częstości wypróżnień i konsystencji stolca. Naprzemiennie mogą pojawiać się biegunka i zaparcia. Zespół jelita drażliwego należy do chorób czynnościowych, czyli nie można znaleźć cech fizycznego uszkodzenia jelita.

Przyczyny zespołu jelita drażliwego (nadwrażliwego)

Przyczyny zespołu nie są jednoznacznie znane. Przypuszcza się, że duży wpływ mają uwarunkowania psychogenne (nerwica, depresje), czy błędy dietetyczne (stosowanie diety ubogoresztkowej), być może przebyte zapalenia jelit (część opracowań wskazuje na zwiększenie częstości zachorowań po przebyciu czerwonki).

Objawy w zespole jelita drażliwego

  • ostre skurczowe, nękające bóle brzucha
  • biegunka i zaparcia naprzemiennie, lub przeważać jeden z tych stanów - rozpoznaje się wtedy Postać zaparciową, Postać biegunkową lub Postaż mieszaną zespołu
  • uczucie niepełnego wypróżnienia po defekacji.
  • czasami wiatry i nudności
  • bóle głowy, uczucie zmęczenia

W przypadku występowania powyższych objawów należy zgłosić się do lekarza, który potwierdzi, lub wykluczy obecność zespołu jelita drażliwego. Jest to szczególnie ważne, ponieważ bardzo podobne objawy mogą mieć dużo poważniejsze choroby w obrębie jamy brzusznej, od stanów zapalnych jelit, czy narządów rodnych zaczynając, a na chorobach nowotworowych kończąc. Diagnostyka u osób z podejrzeniem zespołu jelita drażliwego opiera się w dużej części właśnie na wykluczeniu innych chorób. W przypadku współwystępowania chudnięcia, krwi w stolcu, czy gorączki, na pewno nie jest to zespół jelita drażliwego i prawie na pewno jest to objaw bardzo poważnej choroby!

Leczenie

Poza ewentualnymi lekami przepisanymi przez lekarza, bardzo duże znaczenie ma stosowanie właściwej diety. Dieta (szczegółowy spis potraw w artykule - Dieta w zespole jelita drażliwego) dobierana jest osobno dla każdego pacjenta i polega przede wszystkim na eliminacji produktów żywnościowych mogących nasilać dolegliwości. Należą do nich produkty wzdymające jak cebula, czosnek, kukurydza, słodyczne, ziemniaki, jaja, kapusta gotowana, suche warzywa strączkowe, a niekiedy także wołowina i owoce cytrusowe. U części chorych występuje nietolerancja na cukier mlekowy - laktozę. Należy u nich wykluczyć takie produkty jak mleko, sery, jogurty i inne mleczne produkty.

W przypadku zaparć pokarm powinien być bogaty w dietę bogatoresztkową (ciemne pieczywo, otręby, muesli itp). Ważne jest także spożywanie dużej ilości płynów. W przypadku biegunek konieczne jest zastosowanie diety niskoresztkowej i zmodyfikowanie sposobu przyrządzania potraw poprzez gotowanie na parze, czy duszenie, zamiast klasycznego pieczenia i smażenia.

Spis potraw - Dieta w zespole jelita drażliwego.

Ważna informacja

Uwaga!Artykuły futuramed.pl i forum.futuramed.pl służą przede wszystkim edukacji i nie mogą być traktowane jako porada medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu. Zamieszczone informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia, ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem.

Polecamy