Dieta po zawale



Odżywianie dla serca

Dieta w zawaleIstnieje 8 reguł dietetycznych, do których należy się stosować po przejściu zawału. Warto się z nimi zapoznać. Dobrze też mieć na względzie indywidualne wskazania lekarza, dostosowane do wieku, masy ciała i stopnia zaawansowania choroby.

Osoby o niskiej aktywności fizycznej w pierwszych kilku dniach po wystąpieniu ataku powinny w ciągu doby spożywać 20 kcal na każdy kilogram ciała w ciągu doby. Pacjenci, których aktywność fizyczna jest zwiększona, ilość kalorii powinny zwiększyć do 30/kg. Indywidualnie konsultować z lekarzem swoją dietę muszą osoby z niedowagą, nadwagą i otyłe. Poniżej przedstawiamy 8 ogólnych zasad żywnościowych dla pacjentów po zawale.

Zasada 1


W pierwszych dniach po wystąpieniu ataku należy wykluczyć ze swojej diety kofeinę. Znajduje się ona m.in. w kawie, herbacie, czekoladzie czy napojach energetycznych.

Zasada 2


Posiłki powinny być niezbyt duże, należy spożywać ich 5-6 w ciągu dnia.

Zasada 3


Kaloryczność posiłków powinna być rozłożona według zasady:

a) śniadanie - 300-375 kcal
b) drugie śniadanie - 225 kcal
c) obiad - 450-525 kcal
d) podwieczorek - 150 kcal
e) kolacja - 300 kcal

Zasada 4


Codziennie należy spożywać:

a) 5 porcji produktów zbożowych
b) 4 porcje warzyw
c) 3 porcje owoców
d) 2 porcje niezbyt tłustych produktów mlecznych
e) 2 porcje tłuszczów roślinnych
f) 1 porcję mięsa/zamienników mięsa

Zasada 5


Należy ograniczyć spożycie soli do 1 płaskiej łyżeczki (3,5 g). Warto ograniczyć wędliny, kiełbasy, wędzonki, sery podpuszczkowe, fast foody, produkty gotowe, słone przekąski.

Zasada 6


Tłuszcze nasycone i izomery należy zastąpić tłuszczami nienasyconymi. Niezalecane są przetwarzane przemysłowo oleje roślinne, twarde margaryny czy frytki. Zalecane - oliwa, nieprzetwarzane oleje roślinne, orzechy, nasiona, miękkie margaryny, awokado.

Zasada 7


Przynajmniej 3 razy w tygodniu należy spożywać ryby - źródło kwasu omega-3, który redukuje „zły" cholesterol na rzecz „dobrego".

Zasada 8


Dieta powinna zawierać warzywa, owoce, błonnik pokarmowy, potas, produkty nabiałowe, magnez i chude produkty mleczne. Zalecane produkty to brokuły, morele, kefiry, jogurty, maślanka, chude mleko i sery twarogowe, ryż, kasze, makarony pełnoziarniste, płatki zbożowe, otręby, orzechy, ziemniaki, pomidory, migdały.

Warto wyrobić w sobie kilka kluczowych nawyków żywieniowych. Zupę dobrze będzie zabielać nie śmietaną, ale jogurtem. Produkty drobiowe należy spożywać bez skóry. Oliwę i olej dobrze jest spożywać na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Zastosowanie się do wszystkich powyższych zasad nie tylko pomoże zapobiec kolejnym zawałom, ale przyczyni się do ogólnej poprawy zdrowia.

Ważna informacja

Uwaga!Artykuły futuramed.pl i forum.futuramed.pl służą przede wszystkim edukacji i nie mogą być traktowane jako porada medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu. Zamieszczone informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia, ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem.

Polecamy