Dieta w dnie moczanowej

Jako, że kwas moczowy w organizmie powstaje z rozpadu związków purynowych, jednym ze sposobów zapobiegania dnie moczanowej  jest zmniejszenie dostarcza związków purynowych (zawartych w różnych produktach). Więcej o samej chorobie w artykule - Dna moczanowa.

Dieta ubogopurynowa

Osobom ze skłonnością do napadów dny zaleca się więc wdrożenie diety ubogopurynowej.  Należy jednak pamiętać, że dieta jest tylko uzupełnieniem  leczenia farmakologicznego, które w przypadku dny moczanowej jest wyjątkowo skuteczne. Jak pisano w artykule Dna moczanowa, zanim wystąpi ostry atak dny (w przypadku bardzo wysokiej ilości kwasu moczowego) występuje okres hiperurykemii utajonej, w której wartości kwasu moczowego przekraczają normę, ale nie są na tyle wysokie, żeby dać objawy. Dieta ma za zadanie powstrzymywać dalsze zwiększanie ilości kwasu moczowego.

Produkty, które należy unikać

Do produktów, które należy unikać, ze względu na wysoką zawartość związków purynowych należą:

  • mięsa - wieprzowe, cielęce, baranie, boczek, dziczyzna, nerki, wątroba, wszelkiego rodzaju podroby
  • ryby - śledzie, sardynki, makrele, pstrągi, łososie
  • zupy - rosoły i zupy mięsne
  • groch, szparagi, szpinak
  • grzyby

Pośrednio do wystąpienia ataku dny prowadzą:

  • spożywanie alkoholu - który hamuje dalszą przemianę kwasu moczowego, przez to zwiększ ajego ilość
  • potrawy bardzo tłuste - które nawet jeżeli nie mają dużej ilości puryn samych w sobie, to wpływają na wzrost ilości tzw. ciał ketonowych, które hamują usuwanie kwasu moczowego przez nerki
  • stosowanie różnych „cudownych" diet, opartych na głodówce - takie diety również prowadzą do zwiększenia ilości ciał ketonowych (patrz punkt wyżej)
  • stosowanie ostrych przypraw - mogą prowadzić do ostrego napadu dny

Związki ubogopurynowe

Do związków ubogopurynowych (czyli takich, kóre można, wręc zaleca się stosować) zaliczyć można

  • pieczywo, potrawy mączne
  • kasze
  • mleko, sery. Jaja
  • tłuszcze roślinne
  • owoce
  • jarzyny (za wyjątkiem grochu, szparagów, szpinaku)
  • ryby halibut, tuńczyk, łosoś (unikamy ryb wędzonych)

Potrawy należy gotować (nie smażyć). Ostatni posiłek powinien być zjedzony ok. 4 godzin przed zaśnięciem (dobry sposób również na odchudzanie!).

Ważna informacja

Uwaga!Artykuły futuramed.pl i forum.futuramed.pl służą przede wszystkim edukacji i nie mogą być traktowane jako porada medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu. Zamieszczone informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia, ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem.

Skomentuj artykuł:

Aby skomentować artykuł musisz się zalogować!

Polecamy
Ostatnio na forum
Twoje konto