Dieta w zespole jelita drażliwego
Jednym z najważniejszych sposobów leczenia choroby zwanej - Zespół jelita drażliwego (nadwrażliwego) jest stosowanie odpowiedniej diety. Zespół jelita drażliwego może przebiegać w dwóch postaciach (czasem na przemian) - postaci o kresie biegunki oraz postaci w okresie zaparcia.
Z tego powodu opracowano dwa zestawy zaleceń, w zależności od postaci choroby.
Wskazówki dla chorych na zespół jelita drażliwego w okresie biegunki
Wskazane:
- słaba kawa, kawa zbożowa, słaba herbata, rozcieńczone soki owocowo-warzywne
- twaróg
- sery topione niskotłuszczowe
- masło, margaryna
- mięso - cielęce, wołowe, indyk, kurczak, ryby chude gotowane
- szynka, polędwica
- chudy rosół, buliony
- biały chleb pszenny, bułki, kaszka pszenna, ryż, biszkopty
- marchew, sałata, rzodkiewki, pomidory, ogórki, ziemniaki purre
- jabłka przetarte, banany, cytrusy, arbuzy
- galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody
Przeciwwskazane:
- mleko, kefiry, jogurty, mocna kawa i herbata, alkohole
- tłuste sery żółte i topione
- smalec, słonina, masło topione
- tłusta wieprzowina, baranina, tłusty drób (kaczki, gęsi), dziczyzna, podroby
- pieczywo ciemne razowe oraz pieczywo z dodatkami (słonecznik, sezam itp.)
- warzywa z dużą ilością błonnika (kapusta, buraki, brukselka, kalafior, groszek, fasolka, kalarepa)
- truskawki, maliny, porzeczki, morele, śliwki, gruszki, ananasy
- czekolady, bita śmietana, produkty z dodatkiem czekolady, orzechy
Wskazówki dla chorych na zespół jelita drażliwego w okresie zaparcia
Wskazane:
- mleko 0,5-1,5%, kefiry, jogurty, maślanka, kawa zbożowa, słaba herbata, woda mineralna - spożycie płynów powinno wynosić ok. 2l dziennie
- twaróg i biały ser chudy i półtłusty
- oleje roślinne - słonecznikowy, z oliwek, sojowy, miękkie margaryny, małe ilości masła
- białka jaj, żółtka w ograniczonej ilości
- chude mięso - cielęcina, wołowina, indyk, kurczak, królik
- chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak, leszcz, karaś, pstrąg, okoń)
- chuda szynka, chuda polędwica
- zupy warzywne, krupniki, mleczne
- pieczywo ciemne, z dużą ilością błonnika, razowe, żytnie, najlepiej z dodatkiem otrąb, ziaren itp.
- warzywa - wszystkie dozwolone
- owoce - wszystkie dozwolone
- desery - na bazie owoców, bez dodatków czekoladowych
Przeciwwskazane:
- alkohol, kakao, czekolada, mocna kawa, mocna herbata
- wszystkie sery poza (białym chudym serem)
- smalec, słonina, topione masło
- duża ilość żółtek
- tłuste mięso - wieprzowina, baranina, podroby i dziczyzna
- pasztety, wędliny (poza chudą szynką i chudą polędwicą)
- chleb pszenny, kasza manna, kasza kukurydziana, ryż
- wszelkiego rodzaju produkty z zawartością czekolady
Podstawowe informacje o chorobie w artykule - Zespół jelita drażliwego.