Dieta w chorobie refluksowej przełyku

  • W chorobie refluksowej przełyku zalecana jest dieta lekkostrawna . Zmniejszenie ilości tłuszczów jest jednym z podstawowych zaleceń w przypadku wystąpienia refluksu żołądkowo-jelitowego (zgagi)
  • należy ograniczyć produkty mogące  zwiększyć wydzielanie  kwasów żołądkowych, napojów gazowanych (zwiększających odbijanie) czy produktów zwiększających ryzyko refluksu (poniżej lista produktów zalecanych i przeciwwskazanych).
  • Posiłki powinno zjadać się 5-6 razy dziennie, w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka
  • w przypadku wystąpienia objawów refluksu warto wypić szklankę wody (która w sposób mechaniczny „czyści" przełyk z kwasów, czy ewentualnych resztek pokarmowych), lub szklankę mleka (która podwyższa pH (czyli neutralizuje kwas) w przełyku, przy okazji także działając „czyszcząco" jak woda
  • ostatni posiłek warto spożyć na kilka godzin przed snem, aby żołądek mógł chociaż część spożytego pokarmu zdążyć przesunąć do jelit

Produkty zalecane

  • pieczywo czerstwe, pszenne, jasne
  • ziemniak gotowane (purre)
  • mleko, jogurty, kefiry, maślanka (z małą ilością tłuszczu), kawa zbożowa z mlekiem, 
  • chude mięsa - cielęcina, schab, królik, indyk, w małych ilościach wołowina, płuca, serca
  • marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.
  • mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.
  • owoce bez skórki i pestek, najlepiej w postaci gotowanych przecierów
  • niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).
  • przyprawy łagodne

Produkty powinny być gotowane, ew. duszone w folii.

Produkty przeciwskazane

  • świeże pieczywo
  • wszelkiego rodzaju tłuste mięsa i wędliny
  • sery żółte, topione, sery typu camembert i brie, pleśniowe
  • warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, papryka, ogórki, rzodkiew, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, wszelkiego rodzaju zasmażane warzywa
  • czekolada, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe 
  • napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.  Napoje czekoladowe. Soki cytrusowe, pomidorowy
  • alkohol
  • ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry

O samej chorobie refluksowej możesz przeczytać w artykule Choroba refluksowa przełyku

Ważna informacja

Uwaga!Artykuły futuramed.pl i forum.futuramed.pl służą przede wszystkim edukacji i nie mogą być traktowane jako porada medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu. Zamieszczone informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia, ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem.

Polecamy