Dieta niskocholesterolowa przeciwmiażdżycowa

Dieta niskocholesterolowa (hipolipemiczna, przeciwmiażdzycowa), ograniczona pod względem nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, śmietana, tłuste mięsa i wędliny, tłuste sery, tłuszcz wieprzowy - smalec, słonina, boczek), jest nieodzownym warunkiem profilaktyki chorób układu krążenia spowodowanych miażdżycą. Do tych chorób należą - choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, zarostowa miażdżyca tętnic w kończynach dolnych. Badania naukowe dowiodły, że ograniczenie spożycia cholesterolu poniżej 300mg dziennie i nasyconych kwasów tłuszczowych poniżej 10% kaloryczności diety zmniejsza występowanie chorób serca.

Podstawowe zalecenia w diecie niskocholesterolowej

  • Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii w twoim żywieniu.
  • Wybieraj produkty bogate w skrobię i błonnik (więcej o produktach bogatych w błonnik przeczytasz w artykule Dieta w zaparciach, gdzie błonnik jest podstawowym produktem przyspieszającym pasaż jelitowy
  • Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki mleka.
  • Ograniczaj spożycie tłuszczów w szczególności zwierzęcych, a także produktów zawierających cholesterol
  • Dbaj, aby przyjmowane tłuszcze stanowiły mniej niż 30% Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego
  • Ograniczaj spożycie soli.
  • Unikaj alkoholu (jako źródła „pustych kalorii)
  • Unikaj nadwagi i otyłości

Produkty zalecane w diecie nieskocholesterolowej (hipolipemicznej)

  • Produkty zbożowe
    Pieczywo z pełnego ziarna. Maca. Owsianka. Ryż. Makaron. Płatki kukurydziane. Musli. Kasze gruboziarniste.
  • Nabiał
    Mleko chude. Sery chude. Jogurt chudy. Białko jajek. Substytuty jaj.
  • Zupy
    Zupy warzywne. Chude wywary mięsne.
  • Ryby, Skorupiaki
    Ryby (z rusztu, gotowane, wędzone) unikać skóry.Ostrygi
  • Mięso
    Indyki. Kurczaki. Cielęcina. Króliki. Dziczyzna.
  • Owoce i warzywa
    Warzywa świeże i mrożone, zwłaszcza strączkowe: fasola,groch, soczewica. Kukurydza. Ziemniaki. Owoce świeże i suszone. Owoce konserwowe niesłodzone.
  • Desery, orzechy
    Sorbety. Galaretki. Bezy. Budynie na mleku chudym. Sałatki owocowe. Orzechy włoskie. Migdały. Kasztany.
  • Napoje
    Kawa. Herbata. Woda. Napoje bezkaloryczne bezalkoholowe.
  • Sosy, przyprawy
    Pieprz. Musztarda. Zioła. Przyprawy korzenne.

Produkty do spożywania w umiarkowanych ilościach w diecie nieskocholesterolowej (hipolipemicznej)

  • Nabiał
    Mleko półtłuste. Sery: Brie,Cammambert,Edamski, Gouda. Jogurt niskotłuszczowy. Dwa całe jaja na tydzień.
  • Skorupiaki
    Małże i homary.
  • Mięso
    Bardzo chuda wołowina. jagnięta (1 lub 2 razy w tygodniu). Szynka. Bekon. Kiełbasa z cielęciny lub kurczaka. Wątroba dwa razy w miesiącu.
  • Tłuszcze
    Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. margaryny miękkie (nieuwodornione) z tych olejów. margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
  • Owoce i warzywa
    Ziemniaki lub frytki smażone na dozwolonym oleju.
  • Wypieki, wyroby cukiernicze
    Ciasta i ciasteczka przygotowane na tłuszczach nienasyconych. Marcepany. Chałwa.
  • Napoje
    Alkohol. Niskotłuszczowe napoje czekoladowe.
  • Sosy, przyprawy
    Sosy sałatkowe niskotłuszczowe.

Produkty przeciwskazane w diecie nieskocholesterolowej (hipolipemicznej)

  • Produkty zbożowe
    Rogaliki francuskie (croissant)
  • Nabiał
    Pełne mleko. Śmietana. mleko skondensowane. Zabielacze do kawy. Sery pełnotłuste. Jogurt pełnotłusty.
  • Zupy
     Zupy zagęszczone. Zupy zaprawiane śmietaną.
  • Ryby
    Ikra. Ryby smażone na nieznanym oleju lub tłuszczu.
  • Skorupiaki
    Krewetki i kalmary.
  • Mięso
    Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne.
  • Tłuszcze
    Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy. Tłuszcze uwodornione.
  • Owoce i warzywa
    Ziemniaki pieczone, frytki, warzywa lub ryż smażone na niewłaściwym tłuszczu. Warzywa solone i konserwowe. Chipsy.
  • Desery, wypieki, wyroby cukiernicze
    Lody. Kremy. Budynie na pełnym mleku. Sosy na śmietanie lub maśle. Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. ciastka, paszteciki, babeczki). czekolada. Toffi. Karmelki. Batony kokosowe.
  • Napoje
    Czekolada. Kawa ze śmietanką. Gotowana kawa.
  • Sosy, przyprawy
    Majonezy. Sól. Sosy i kremy sałatkowe. Sosy do mięsa i ryb zawierających tłuszcz.

Ważna informacja

Uwaga!Artykuły futuramed.pl i forum.futuramed.pl służą przede wszystkim edukacji i nie mogą być traktowane jako porada medyczna w przypadku jakiegokolwiek problemu. Zamieszczone informacje nie mogą być podstawą do przeprowadzenia samodiagnozy, leczenia, ani podejmowania jakichkolwiek działań związanych ze zdrowiem.

Polecamy
Ostatnio na forum
Twoje konto